Автомобилният дизайн - рядка, комплексна и любопитна специалност

Мирослав Димитров е роден през 1984 в гр. Ямбол. Завършва средното си образование в Художествената гимназия в гр. Казанлък - специалност индустриален дизайн. Продължава обучението си в гр. Ковънтри, Англия - специалност автомобилен дизайн. През последните над десет години е работил в екипите на Ferrari, Lotus и Aston Martin. Бил е главния дизайнерски екип на FordВ момента работи за Bentley Motors.

Специален гост на АрхИдеи, Мирослав Димитров ще изнесе на 20 август лекция на тема: „Дизайнът в автомобилостроенето”. 



Кога реши, че автомобилният дизайн е твоята съдба?
Някъде на възраст 12-13 години. Тогавашните оскъдни вестници, които се продаваха в България от време на време публикуваха скици на дизайнери от автомобилната индустрия - така разбрах, че такава професия изобщо съществува! Аз самия от малко дете рисувах автомобили, постоянно и навсякъде! Бях обсебен от това. Реших, че би било нещо, което ще правя с лекота и удоволствие.

Как стигна до мястото, където си сега?
С много работа, търпение, лишения, борбеност, отдаденост, помощ от приятели и вяра в собствените ми възможности! Пътят не беше лесен и понякога изникваха трудности на места, от които най-малко си предполагал, но човек не трябва да се предава и да върви напред. 

Най-трудно ти беше …
Добър въпрос, на който може би няма как да отговоря. Според мен в различен момент на живота си, човек минава през различни трудности, които не винаги могат да бъдат сравнявани и степенувани по трудност.

Пътеводната ти светлина е …..
Май нямам, или никога не съм се замислял за това.

Най-лесно ти беше …
Няма лесни неща, просто се адаптираш и се научаваш да се справяш с предизвикателствата с лекота.

Мечтаеш за ….
По-добър баланс между работа и свободно време, в което да отделям на семейство, близки и приятели. Да пътувам и научавам повече неща за света и хората. Да имам време за хобитата си и намирам нови такива...

Гордееш се с …
С фактът, че съм постигнал всичко сам и съм си поставил някаква цел/мечта в живота и съм я реализирал. Това е нещо което ми дава вътрешно спокойствие и удовлетворение от живота. 



Вълнуващо е да работиш за голям автомобилен бранд, защото …..
За повечето хора името на бранда значи много, особено ако марката е рядка и трудно достижима за така наречения "обикновен човек". Автомобилите не правят изключение от правилото. Когато си част от екипа, който създава продукт от реномиран бранд и ще бъде видян от милиони хора и всеки ще иска да го притежава, но само някои биха могли наистина да имат... е наистина вълнуващо. Това придава допълнителна мотивация да дадеш най-доброто от себе си! 

Съгласи се да се включиш в  продукта АрхИдеи, защото …
Поради две причини.
Първо. Автомобилният дизайн е изключително рядка, много комплексна, но и любопитна специалност. Всеки от нас ползва автомобил, но едва ли някои знае нещо за това, как се създават тези продукти от нашето ежедневие. Мисля, че лекция на тази тема би могла да бъде доста полезна на хора от аудиторията, които са в различните сфери на дизайна, понеже нещата са свързани и взаимно можем да черпим опит и вдъхновение.

Второ. Бих искал да дам възможност на подрастващото поколение дизайнери и млади хора да научат нещо ново. Вече съм бил в ситуацията да искам да преследвам професия, за която никой на територията на България не може да ми даде полезен съвет, затова ще се радвам ако съм от полза. 

Ако дизайнът е сноп светлина, в него се преплитат лъчите на …..
Безброй лъчи се преплитат в дизайна! Дизайнът като професия е създаване на нов продукт, който комбинира отговора на проблеми (технически, финансови, естетически, политически, ергономични и т.нат.) и ги адресира в едно крайно решение, което е продуктът за ползване от потребителя. В процеса на работа има изключително много фактори, които може да повлияят на крайното изделие. 



Всички, които дойдат да се запознаят с теб и работата ти ще разберат... че е нужно да се обогатяваме като хора с нови знания, опит и култура от всякакво естество. Те ще ни направят не само по-добри специалисти, но и по-разумни - разбиращи гледните точки на всеки един потребител и човек с който взаимодействаме.

Тенденцията в автомобилния дизайн е …. за това повече на 20-ти Август :)

ЕКО автомобилът е ….. този, който може да бъде рециклиран на 100%!

Ако си супер герой ще пилотираш … корабът на Darth Vader!


АрхИдеи ще се проведе от 15-ти до 21-ви август в
Експозиционен Център ФЛОРА в гр. Бургас.

Присъединете се към събитието във Facebook >>>
Регистрирайте своето участие тук >>>